Блог сайту

Для всіх

У швейному класі проєкту SEW Ukraine в місті Дніпро цього тижня відбулася значуща подія: відомі представники дипломатичного корпусу відвідали представництво проєкту благодійного фонду «ГОРЄНІЄ», щоб висловити підтримку ініціатив у сфері соціального розвитку та професійної освіти в сфері легкої промисловості.


Серед почесних гостей були Посол Канади в Україні Наталка Цмоць, директор програми міжнародного розвитку Стівен Вівер, а також провідний експерт у сфері проєктів Валерій Олійник. Вони відвідали клас з метою підтримки ініціатив, спрямованих на підвищення рівня навчання та професійної підготовки вразливих жінок у сфері швейного виробництва.


Під час візиту Посол Канади в Україні долучилася до огляду навчальних приміщень та оглянула роботу майбутніх майстринь. Вона виразила своє захоплення сучасним обладнанням та високим рівнем майстерності студенток, що займаються навчанням у цьому класі.


Одним із найвражаючих моментів візиту став огляд гігантського кептаря-рекордсмена, який створений місцевими майстрами з метою популяризації кооперативного руху в Україні. Пані Посол підкреслила свою підтримку цього проєкту та висловила вдячність митцям за їхню творчість та зусилля.

Учасники заходу також мали можливість ознайомитися з результатами роботи проєкту SEW Ukraine та успішними історіями внутрішньо переміщених жінок, які поділилися своїми досвідом та успіхами після проходження швейних курсів. Президент Всеукраїнського благодійного фонду "ГОРЄНІЄ" Денис Гречко наголосив на важливості комплексної підтримки жінок у їхній професійній та соціальній інтеграції.


В завершаючій промові Посол Канади в Україні Наталка Цмоць висловила свою вдячність за гостинний прийом та виразила побажання подальшого успіху та розвитку швейного класу у Дніпрі.


[ Змінено: неділя 21 квітня 2024 1:50 ]
 
Для всіх

27 березня 2024 року в Дніпропетровської області, Всеукраїнський благодійний фондом «ГОРЄНІЄ», спільно з Дніпропетровської обласною державною адміністрацією в рамках проекту SEW Ukraine, було проведено конференцію «Розвиток потенціалу регіону в галузі легкої промисловості».

Метою проведення конференції було обговорення існуючих проблем у визначених сферах (митні процедури, підготовка кадрів для легкої промисловості, використання фінансових та грантових інструментів, логістичні питання для бізнесу в умовах військового часу, бережливе виробництво та можливості кооперації), популяризацію  кооперативного руху на прикладі кооперативів проекту SEW Ukraine та сприяння об’єднанню малого та середнього бізнесу через спільну діяльність.

 «Пишаюся, що легка промисловість, попри усі випробування, рухається вперед. Відкриваються нові ФОПи, вони сплачують податки. Торік підприємства галузі перерахували до бюджету на 84% більше коштів, ніж у 2022-му. Загалом понад 236 мільйонів гривень. Майже на половину також зріс обсяг реалізованої продукції», – зазначив перший заступник очільника області Володимир Орлов. 

Результатами проведення заходу стало визначення проблемних точок, які гальмують розвиток бізнесу, визначено чіткі цілі та пріоритети на 2025 рік, узгоджені інструменти співпраці бізнесу та влади, налагоджено партнерство між виробниками, а також представлено кращі практики кооперативного руху, які сприяють спільному розвитку виробників. Більш ніж 90 відсотків учасників конференції, які прийняли участь у опитуванню висказали готовність долучитись до робочої групи, яку створює проект SEW Ukraine, та яка буде працювати над розробками пропозицій до нормативних документів що сприятимуть розвитку легкої промисловості в Україні.

Окремим блоком заходу стала фіксація нового національного рекорду України – найбільшого святкового вишитого кептаря, які створили кооперативи проекту SEW Ukraine з метою візуалізації переваги кооперативної моделі співпраці, щоб довести, що використання кооперації відразу виводить можливості підприємств на новий рівень.

Над створенням кептаря працювали кооперативи з Дніпропетровської, Харківської, Київської та Львівської областей. Більш ніж 50 жінок, які пройшли навчання в рамках проекту, були залучені до виготовлення та з’єднання окремих елементів виробу.

Кептар має розміри 3,55 на 2,90 метрів, оздоблений хутром та українською національною вишивкою. На зворотному боці розміщена карта України, кожен регіон якої вишитий окремим, регіональним орнаментом.

«Виготовлення найбільшого українського кептаря – це ініціатива кооперативів, створених в рамках проекту SEW Ukraine, яка чудове доводить, що навіть нові підприємства, при бажанні та об’єднанні можуть відразу ефективно працювати та встановлювати рекорди. Я пишаюся тим, що долучена до розвитку кооперативного руху в Україні та вкотре можу заявити – різноманіття єднає!», - Олена Гречко, керівниця проектної групи SEW Ukraine від БО «Всеукраїнський благодійний фонд «ГОРЄНІЄ»

Проект "Підтримка економічного процвітання жінок та внутрішньо переміщених осіб в Україні" (SEW Ukraine) впроваджується Канадською фундацією кооперативного розвитку (CDF Canada) у співвиконанні з БО «Всеукраїнський благодійний фонд «Горєніє», та за фінансової підтримки Global Affairs Canada.

В рамках проекту SEW Ukraine проводяться заходи для підтримки та сприяння розвитку підприємств легкої промисловості, зокрема підготовка кадрів, сприяння впровадженню бережливого, екологічно відповідального виробництва та гендерно орієнтованих підходів. В рамках проекту створено 6 обслуговуючих кооперативів, які  об’єднали малий бізнес переміщених жінок та працюють в різних напрямках, ефективно впроваджуючи систему горизонтальної кооперації між собою.


[ Змінено: неділя 21 квітня 2024 1:50 ]